Malinska je razvijeno turisticko središte na zapadnoj obali otoka Krka koji je mostom povezan s kopnom. Smjestila se 13 km sjeverno do grada Krka, u širokom zaljevu s puno zelenila i nekoliko lijepih šljuncanih i pješcanih plaža, pa se uz privatne kuce u Malinskoj nalaze i hoteli, kampovi, vile s bazenima i pansioni. Mjesto se prvi put spominje u 15. st. a zbog osobito bujnih šuma u okolici, Malinska je nekad bila otocna luka za izvoz drva. Mjesto ima 3 potpuno uredena kupališta, duž obale vodi duga šetnica zvana Rajski put, a postoji i nekoliko terena za razlicite športove: tenis, minigolf, bocanje, kuglanje, jahacki šport. Od športova na vodi osobito su razvijeni ronjenje, jedrenje i ribolov.

Zabavni život Malinske ne zaostaje za velikim turistickim centrima (manifestacije u sklopu Kulturnog ljeta, regate, pucke fešte), a glede gastronomije možete birati izmedu konoba koje nude domace povrce, vino i svježu ribu i nekoliko lijepih otmjenih restauracija.

Malinska je odredište namijenjeno svima koji vole raznolikost razvijenog turistickog mjesta, prikladna podjednako za obiteljski ili aktivni odmor, te odmor pun zabave.

Predlažemo posjetiti: župna crkva Sv. Apolinera / Porat: samostan franjevaca iz 1500. godine s muzejskom zbirkom i bibliotekom / uvala Sv. Martin: ruševine benediktinskog samostana i crkve iz 11. st. / Omišalj / Krk / Dobrinj: najstarije naselje na otoku i središte glagoljaške kulture

Jeste li znali: da je Krcki most 1981,kada je izgraden za cak 85 metara premašio tada najveci raspon na svijetu izveden na mostu u Sidneyu?